Program “Učenici-Mentori”

“Učenici-Mentori” je program razvoja društvenih vještina nenasilja, međusobnog poštovanja i uvažavanja različitosti kod starijih osnovnoškolaca.
Uz kontinuiranu podršku Grada Zagreba u provedbi programa nastao je i Priručnik za voditelje radionica kao rezultat „dobre prakse“.
Program okuplja učenike viših razreda OŠ-e, kako učenike-mentore koji pružaju podršku drugima u učenju i oblikovanju kvalitetnih osobnosti i društvenih odnosa, tako i one učenike koji tu podršku primaju. Provodi se kroz redovne tjedne igraonice-radionice u trajanju od 60 minuta, kroz organiziranu podršku u učenju i oblikovanju kvalitetnijih društvenih odnosa pojedinaca, posebice u trenucima usamljenosti, zbunjenosti, sukoba i nesigurnosti.
Teme, radionice, igre i druge aktivnosti u grupi koje se Priručniku  navode samo su mali dio mogućnosti strukturiranog okupljanja mladih oko tema koje „život znače“. Voditelji grupa prvenstveno se trebaju truditi upoznati svoje grupe, odnose koji u njima vladaju i pojedince koji ih čine. To će im omogućiti da uspješno prepoznaju njihove potrebe, da živahno moderiraju radioničke procese, da pružaju potporu i ohrabrenje sudionicima u brojnim i raznolikim trenucima slabosti, te da se zajedno raduju s njima u trenucima uspjeha i veselja.
Ovaj priručnik može se koristiti na način doslovne primjene nekih od programa razvijanja društvenih vještina mladih, no može predstavljati i polazište za razvoj nekog novog i drugačijeg programa koji će neposredno odražavati potrebe i želje neke određene skupine mladih. Voditelje potičemo da primjenjuju, kombiniraju i prilagođavaju pojedine elemente koji se ovdje nude, kako bi ih oblikovali upravo za svoje grupe i za njihov senzibilitet. Nadasve ih potičemo da okupljaju, dobro upoznaju i njeguju svoje grupe mladih. Svima želimo puno sreće, slobodne i razigrane kreativnosti, strpljenja, odgovornosti i radosnog samopouzdanja.

dim_Prirucnik_final

Iz drugih medija

Vlada RH usvojila Izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva u 2013. godini i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Savjeta za razvoj civilnoga društva

Više saznajte ovdje.

Odobrene 33 prijave za sufinanciranje EU projekata organizacija civilnog društva

Više saznajte ovdje.

PROGRESS projekt: Pravobraniteljica predstavila rezultate istraživanja o zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama

Više saznajte ovdje.

Ponosno pogoni WordPress.