Program “Mladi na tržištu rada”

Od 2004. godine sustavno provodimo program “Mladi na tržištu rada” – Neformalno obrazovanje mladih radi ostvarenja i zaštite njihovih socijalnih prava  u kojem je do sada sudjelovalo oko 18.000 srednjoškolaca završnih razreda 50-ak strukovnih škola sa područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Koprivničko-Križevačke županije.

Mladi su danas u cjelini gledano u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge dobne skupine jer,  kad izađu iz obrazovnog sustava, nemaju jasnu perspektivu o mogućnostima zapošljavanja, profesionalnog razvoja i vođenja samostalnog i produktivnog života, imaju poteškoće kod pronalaženja posla i s osiguravanjem vlastitog stambenog prostora, ovise o potpori  svojih roditelja…

Nemogućnost realizacije radnih i profesionalnih aspiracija u okolnostima izloženosti dugoročnoj nezaposlenosti čini od mladih ljudi posebno ranjivu društvenu skupinu, a odgađanje socijalizacijskog učinka preuzimanja radne uloge, uz mnoge druge posljedice, pridonosi i njihovoj socijalnoj isključenosti.

Ovaj program je zamišljen kao potpora mladima pri ulasku na tržište rada i to kroz informiranje o prilikama i izazovima na tržištu rada, jačanje njihovi socijalnih vještina u radnom okruženju, poticanje na ostvarenje njihovih radnih i socijalnih prava, borbu protiv korupcije i rada „na crno“ te akcijskih istraživanja s ciljem stjecanja uvida u različite oblike participacije učenika/ca strukovnih škola na tržištu rada, s naglaskom na analizu razine u kojoj se poštuju njihova ljudska prava.

Pod geslom „Radi pametno“ oko 18.000 učenika/ca sudjelovalo je u ovom programu koji je tijekom godina podržan od niza donatora: Ureda za ljudska prava Vlade RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Njemačke zaklade Friedrich Ebert, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, tvrtke Holcim, Grada Karlovca, Grada Koprivnice te Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Program ima pozitivno stručno mišljenje ASOO – Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kao „izuzetno koristan“.

Iz drugih medija

Vlada RH usvojila Izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva u 2013. godini i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Savjeta za razvoj civilnoga društva

Više saznajte ovdje.

Odobrene 33 prijave za sufinanciranje EU projekata organizacija civilnog društva

Više saznajte ovdje.

PROGRESS projekt: Pravobraniteljica predstavila rezultate istraživanja o zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama

Više saznajte ovdje.

Ponosno pogoni WordPress.