Neformalno obrazovanje mladih za izgradnju civilnog društva


Vrijeme provedbe:
rujan – prosinac 2001.
Donator: Vlada RH
Voditeljica projekta: Ivana Pražetina
Cilj projekta: motivirati, educirati i mobilizirati studente, volontere nevladinih udruga kao i ostale zainteresirane osobe koje rade za/s mladima, ali im nedostaju znanja, vještine i sposobnosti za organiziranje i vodjenje radionica, projekata, inicijativa i socijalnih akcija.
Aktivnosti: Osam cjelodnevnih radionica na teme:

 Komunikacija
 Kulturni identitet
 Civilno društvo
 Planiranje, priprema i provodjenje radionica za mlade
 Planiranje, pripremanje i provodjenje projekata i
socijalnih akcija
 Javno zagovaranje
 Generacijski jaz
 Neutralna strana u konfliktu

Voditelji radionica: Dr. sc. Kristina Urbanc, Vesna Kajiš, Aleksandra Štingl, Martina Stažnik, Ivana Biškup, Ivan Sršen, Andreja Rosandić i Ivana Pražetina
Evaluacijom projekta dobili smo kvantitativne podatke u kojima su sudionici izrazili svoje zadovoljstvo radionicama u 44% iznad očekivanog, a srednja ocjena zadovoljstva vodjenjem i voditeljima bila je 4,8.
Komentari sudionika na održane radionice (kvalitativna evaluacija): «spojem predavanja i provedbom u praksi tj. kroz razne igre najbolje se uči…», «zabavno i edukativno, jako dobro uravnoteženo». «shema praktičnog učenja mi se najviše svidjela, kao i opća atmosfera opuštenosti», «svidjela mi se konstantna aktivnost…», «očekivala sam da ću naučiti nove stvari, no da će taj proces biti suhoparan i sličan predavanju. Naprotiv, bilo je više nego zanimljivo…» «svidjelo mi se simuliranje pravih, životnih situacija».